Export Café 20 oktober 2022: Ondernemen in Duitsland

De grens is dichtbij, maar hoe steek je die succesvol over? Wist u dat Nederland vorig jaar voor 98,2 miljard euro exporteerde naar Duitsland? Duitsland is daarmee verreweg onze belangrijkste handelspartner. Zeker voor ondernemers uit Oost-Nederland; Duitsland is voor ons dichterbij dan de Randstad. Maar hoe makkelijk of moeilijk is het om de Duitse markt succesvol te betreden?

Duitsland is de belangrijkste handelspartner van ons land. Voor Oost-Nederlandse bedrijven liggen de kansen bijna letterlijk om de hoek. De belangrijke uitdagingen in Duitsland zijn met name digitalisering, energietransitie en industrie 4.0. Steeds meer wordt Nederland als gidsland en proeftuin gezien door Duitsland. Duitsers en Nederlanders zijn in de kern zeer complementair, maar om een sterk marktaandeel in de Duitse markt te behouden is het belangrijk te blijven investeren en export te stimuleren. Veel bedrijven zijn nog niet internationaal actief.

Hans Brouwers werkt als “HTSM makelaar Duitsland” (ambassadeur voor Hightech & Industrie Oost Nederland) voor GO4EXPORT, het handelsbevorderings-programma van Gelderland en Overijssel. Hij ondersteunt het MKB en kennisinstellingen bij internationale expansie in Duitsland. Meer handel, meer samenwerking. Tijdens dit Export Café neemt hij met u door hoe u culturele valkuilen kunt vermijden en deelt zijn kennis en ervaring over ondernemen met Duitse partners.

De tweede spreker, Nicki Welchering, Rechtsanwalt bij ALPMANN FRÖHLICH, vertelt u meer over de juridische aspecten van het ondernemen in Duitsland die belangrijk zijn om succesvol te zijn.

Als laatste geeft Lizanne Jakobs van Brilliant Work informatie over SIB subsidies (Support International Business), een subsidie om activiteiten te financieren voor het vergroten van zakelijke kansen in een specifiek buitenland – in dit geval Duitsland – en hoe u deze subsidie kunt benutten.

Tijdens het Export Café op donderdag 20 oktober delen deze drie sprekers, met gedegen ervaring met de Duitse markt, taal en cultuur, hun ervaring in een interactieve setting. Na afloop van de drie presentaties is er uitgebreid gelegenheid om samen na te praten.

V.l.n.r.: Sprekers Nicki L. Welchering, Lizanne Jakobs en Hans Brouwers.

De middag wordt geleid door José de Baan, Duits-Nederlandse Businessclub Gelderland.

Export Café:
Donderdag 20 oktober 2022
van 16:30 – 19:30 uur
Locatie: WTC Arnhem Nijmegen in Arnhem

Aanmelden voor het Export Café kan via de Oost NL portal. Oost NL is leadpartner van GO4EXPORT

Agenda

16:30 Ontvangst in de lobby van het WTC
 17:00 Culturele valkuilen vermijden bij zakendoen met Duitsland
Hans Brouwers | HTSM makelaar | GO4EXPORT
 17:30 Contracten
Nicki L. Welchering  | Rechtsanwalt | ALPMANN FRÖHLICH
 18:00 De mogelijkheden van SIB subsidies
Lizanne Jakobs | Ondernemer – Spreker | Brilliant Work
18:30 Netwerkborrel
19:30 Afsluiting