Yalp, a new way to play

Ben Admiraal, de man die in 2016 de WTC Export Award mocht ontvangen voor zijn bedrijf Yalp, deed maandagavond aan een groep geïnteresseerde WTC leden uit de doeken hoe de weg naar dat succes tot stand is gekomen.

Ben begint met het tonen van de foto waarbij hij de WTC Export Award heeft ontvangen en hij in de lucht springt van blijdschap. “Die foto, daar zit een verhaal achter. Ik was echt extreem blij met deze prijs. En dat komt omdat ik hiervoor genomineerd was voor de titel ‘zakenman van Twente’. Ik was trots op die nominatie, maar ben het helaas niet geworden. De prijs ging naar een internetbureau in Enschede. Voor mij was het niet winnen van die titel een kleine teleurstelling, voor mijn zoon van toen 12 jaar oud was het onbegrijpelijk. Nog hoor ik hem zeggen ‘Maar pap, speeltoestellen zijn toch veel leuker dan ICT?’. Uiteraard geef ik hem daarin gelijk!”

Een nieuw begin

“Speeltoestellen werden in 1999 in mijn leven geïntroduceerd. Ik had – na bedrijfskunde gestudeerd te hebben aan de TU in Twente – al weer 10 jaar gewerkt bij AquaPlus en zat tijdens een zomervakantie met mijn vrouw op een terras, lekker met een glas wijn te filosoferen over de toekomst. En toen de vraag kwam “waar zie je jezelf over 10 jaar? Werk je dan nog steeds bij AquaPlus? Of zie je jezelf dan iets anders doen?” moest ik erkennen dat ik mezelf dan meer zag werken in een eigen bedrijf. Wat en hoe precies was me op dat moment nog onduidelijk, maar het betekende wel dat ik na die vakantie actief op zoek ging naar iets waar ik mijn toekomst mee zou kunnen invullen en waar ik mijn passie en energie in kon leggen. En op dat moment kwam er een speeltoestellenbedrijf op mijn pad…”

Prettige overname

Bij het bedrijf werkten destijds 3 monteurs en een verkoper. Speeltoestellen werden ingekocht en verhandeld binnen Nederland. “Het gesprek dat ik met de eigenaar had was prettig, er was een duidelijke klik en ik had geen enkele twijfel dat dit bedrijf voor mij alle mogelijkheden bood om er mijn eigen draai aan te geven. En vanaf de eerste dag voelde het ook als iets van mezelf, ik ben er geen dag met tegenzin naartoe gegaan.

Het bedrijf is sinds de overname wel veranderd. De grootste verandering is de naam: Yalp. Ontstaan bij een brainstormsessie, waar we met z’n allen bij elkaar zaten om een nieuwe naam te bedenken. Een van ons was aan het krabbelen op een papiertje en deed de suggestie ‘Yalp’. Onze reactie: Huh? Waar staat dat voor dan. Eenvoudig, Yalp is het omgekeerde van Play. En ineens was het er. Wij waren Yalp. Natuurlijk moest ik dat ook aan de monteurs vertellen. Ik kan je zeggen dat hun reactie niet veel anders was dan die in de brainstormsessie, namelijk ‘Huh?’. Maar ook daar, na uitleg, geen enkele twijfel dat dat de naam was waarmee we vanaf dan verder zouden gaan.”

Fun en plezier

“De naam Yalp geeft je direct een soort vrolijk gevoel. En dat is dan ook de basis van ons bedrijf: fun en plezier. Daarmee proberen we mensen, kinderen en volwassenen, aan te zetten tot spelen en bewegen. Onze markten bevinden zich bij gemeenten, recreatiesport en zorg. In die laatste tak staat beweging en balans bij ouderen centraal. Wij zien dat juist die ouderen veel profijt kunnen hebben bij een beter gevoel voor evenwicht en dat zij daardoor langer in staat zijn mee te doen in de maatschappij. Dit is nog wel in het beginstadium, maar we hebben al wel een samenwerking met Olga Commandeur en de ‘beweegtuinen’ die her en der in het land gecreëerd worden.

Interactief als alternatief voor gamen

Het meest trots zijn we op dit moment op de nieuwe interactieve speeltoestellen die we hebben ontwikkeld. Kinderen zitten steeds vaker alleen maar achter de computer om games te spelen, met anderen, tegen anderen, op verschillende niveaus en met veel uitdaging. Dat ‘gamen’ wilden wij naar de buitenruimte brengen. Om de concurrentie aan te kunnen gaan met computerspellen als bijvoorbeeld Fifa (een voetbalgame) moesten we die speeltoestellen natuurlijk anders maken, verrassender. Dat hebben we gedaan met onze interactieve speeltoestellen. Hoe zulke speeltoestellen werken laat een filmpje het beste zien.

Export en Big Data

De nieuwe speeltoestellen maken wel dat we als bedrijf een andere rol krijgen. Waren we vroeger dealer, nu zijn we ontwikkelaar van speeltoestellen. En sinds 2012 exporteren we die interactieve speeltoestellen over de hele wereld, op dit moment al in 28 landen. Waar ze staan kun je precies zien op onze interactieve site. En allemaal zijn ze verbonden met het internet. Daardoor kun je precies zien hoeveel spelers er op dat moment bezig zijn. Die gegevens zijn natuurlijk leuk voor ons om te zien hoe goed de toestellen gebruikt worden. Maar nog veel spannender is het om inzicht te krijgen in welke spellen het meest worden gekozen om te spelen, de tijdsduur van een spel en door de data kunnen we heel snel zien of er een servicebehoefte is aan een van de toestellen, een essentieel onderdeel van ons product. We kunnen zo bijvoorbeeld proactief reageren naar de klant. Met onze Big Data hebben we een voorsprong op andere aanbieders. En die voorsprong is de beste bescherming van de Yalp producten!

Distributie

Voor wat betreft distributie doen we zaken met distributeurs, maar hebben ook contacten met directe klanten. In China bijvoorbeeld hebben we een perfecte distributeur. Maar in Duitsland gaan we zelf de markt op. Voor ons in dit stadium essentieel, omdat we zo een hoop feedback krijgen van de klanten en gebruikers van de speeltoestellen. Daarmee kunnen we de producten in de toekomst nog beter aanpassen op de wensen uit de markt. Want we staan zeker niet stil in de ontwikkeling van nog meer interactieve speeltoestellen.”

Het was een mooie inspirerende avond en we danken Ben Admiraal voor zijn tijd en energie. Wij zijn vanavond allemaal weer een beetje kind geworden en willen het liefst direct met zo’n interactief speeltoestel aan de slag.