Vluchtelingen: wat nu?

Europahuis Ryckevelde
komt terug voor weer een boeiende presentatie

Weet u het nog? In het voorjaar van 2017 hebben we ademloos geluisterd naar Sandy Snoeck van Europahuis Ryckevelde uit Brugge, België, die een verhelderende presentatie gaf over de Brexit. (Weet u het niet, kijk dan hier voor het verslag van die presentatie). Mede door haar duiding van de gevolgen van de Brexit, en een uitleg over hoe de samenwerking in Europa in het verleden is ontstaan, hebben velen van ons met een andere blik gekeken naar de ontwikkelingen rond die Brexit. En nog, want de procedures die het Verenigd Koninkrijk moet doorlopen om zich los te maken van de Europese samenwerking zijn nog volop in gang.

Destijds al werd ons gevraagd of we Sandy nog een keer konden uitnodigen naar de WTC Business Club te komen. En omdat Europahuis nog veel meer presentaties geeft die duiding geven aan wat er speelt in Europa, en die voor ondernemers die zich bezighouden met International Business belangrijk zijn om te kennen, hebben we Sandy gevraagd weer naar Arnhem te komen. Helaas lukt dat niet op de geplande datum 10 oktober, maar wij willen Sandy zo graag weerzien – en we nemen aan u ook – dat we deze bijeenkomst verplaatst hebben naar maandag 16 oktober, maar nu als middagsessie.

Vluchtelingencrisis
Deze keer zal Sandy een presentatie geven over de vluchtelingencrisis: Europa kampt op dit moment met de grootste vluchtelingencrisis sinds WOII. Om hoeveel mensen gaat dat nu eigenlijk, op welke manier komen mensen naar Europa en welke hindernissen ervaren zij daarbij.

Eenmaal in Europa proberen zowel de lidstaten als de EU zelf deze crisis het hoofd te bieden. We kijken naar de Europese regels die er bestaan rond asielbeleid, en botsen al snel op de tekortkomingen van dat beleid. De vluchtelingencrisis zoals die zich vanaf 2015 voltrok kon niet bestreden worden met de beperkte regels op Europees niveau. Crisismaatregelen werden genomen, waaronder de EU-Turkije deal. Maar ook de lidstaten namen het heft in eigen handen door vluchtelingen door te sturen, opnieuw grenscontroles uit te voeren en muren te bouwen. Wat is de impact van de beslissing van een land op de buurlanden en hoe probeert de EU toch een gemeenschappelijk beleid vorm te geven?

Tenslotte zoomen we in op de kansen op de arbeidsmarkt en de verschillen in beleid tussen de EU-lidstaten.

Sandy bespreekt de vluchtelingenproblematiek in Europa op een interactieve manier, doorspekt met weetjes, sprekende beelden en voorbeelden. Er is voldoende ruimte om mee te praten en vragen te stellen.

Europahuis Ryckevelde

Europahuis Ryckevelde vertaalt moeilijke Europese thema’s naar verschillende groepen geïnteresseerden en zet mensen via campagnes en projecten aan tot participatie.

Vluchtelingencrisis: wat nu?

Lezing door Europahuis Ryckevelde uit Brugge, België

Maandag 16 oktober 2017

Locatie: WTC Arnhem Nijmegen in Arnhem
Ontvangst vanaf 16.30 uur
Aanvang presentatie 17.00 uur
Vermoedelijke eindtijd: ca. 19:30 uur

Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar info@wtcbusinessclub.nl. Na aanmelding krijgt u een bevestiging.