Verslag: Storytelling voor ondernemers

Storytelling: een woord dat tegenwoordig vaak wordt gebruikt in marketing en communicatie van bedrijven. Is het een modewoord? Is het een hype? Sandy Snoeck kwam het vandaag, 6 juni 2024, allemaal vertellen aan de enthousiaste en nieuwsgierige deelnemers, die zich ondanks het gure zomerweer hadden verzameld in het WTC Arnhem Nijmegen.

Wat is Storytelling?

Sandy begint bij het begin: Wat is Storytelling nu precies? “Storytelling is het verpakken van je boodschap in een verhaal. Daardoor leest, kijkt of luistert het aantrekkelijker dan wanneer we alleen de feiten zouden communiceren. Door een goed verhaal te vertellen ontstaat er veel meer hersensactiviteit in het brein van de ontvanger. En dat resulteert weer in meer aandacht voor jouw verhaal, wat de kans vergroot dat het verhaal ook blijft “hangen”. Neem bijvoorbeeld eens een nieuwe auto in gedachten. Wat als de verkoper vertelt dat ie van 0 tot honderd in 15 seconden gaat. Weet je dat nog een paar weken later? En kun je dan terughalen waar dat verteld werd? Bij welke dealer of merk? Wat als de verkoper had verteld dat deze auto heel snel kan optrekken, en je het gevoel beschrijft van met je lijf in de autostoel gedrukt worden je daarbij de power van de motor laat voelen? En hij beweegt erbij alsof hij aan het stuur van die auto zit? Grote kans dat je jezelf al in die auto ziet zitten en de krachten voelt! Welk van de twee soorten informatie blijft je het meest bij?”

De kracht van Storytelling

Hiermee laat Sandy ons de kracht van Storytelling zien. Informatie zó verpakken dat het voor de ontvanger aantrekkelijk is om er aandacht aan te schenken en het op te nemen. Storytelling kan echter niet zomaar, daarvoor moet je wel eerst je verhaal ontdekken. Daarna kun je een relatie met de klant opbouwen. “Zie Storytelling als het doen van een aanzoek: je bouwt eerst een relatie op, voor je een aanzoek doet. Anders werkt het niet. Dus eerst zorg je ervoor dat je weet wat de klant wil door naar die klant te luisteren, daarna verpak je je boodschap in een verhaal. Het verhaal is het aanzoek, of het verzoek tot response. Zo kun je een klant tot actie bewegen.”

Ondernemers kunnen meer resultaat behalen door het goed inzetten van Storytelling. Storytelling is dan ook inmiddels een vast onderdeel in de bedrijfscommunicatie.

De volledige presentatie is hier als PDF bestand te downloaden.