Inspirerende middag over handelen met Canada

Handel met Canada
en de voordelen van CETA

Op 28 maart zat een grote groep geïnteresseerde ondernemers klaar om alle informatie over hoe zaken te doen met Canada in zich op te nemen. Nadat OostNL de middag had geopend, was het woord aan Sabine Nölke, de Ambassadeur van Canada. Zij vertelde over de lange geschiedenis van de relatie tussen Canada en Nederland en dat Nederland één van de grootste handelspartners van Canada is. Die banden wil Canada graag blijven versterken, zoals zij ook al heel lang doen met andere partners. Zij zijn niet voor niets “the most globally connected country with the world”, zoals Sabine Nölke het zo mooi verwoordde.

Gé Kuijpers van het Ministerie van Buitenlandse zaken gaf daarna informatie over het handelsverdrag (CETA) tussen de Europese Unie en Canada en de voordelen die dit handelsverdrag biedt aan Nederlandse ondernemers. Denk aan een aanzienlijke verlaging van importheffingen, verbeterde toegang tot de Canadese markt voor dienstverleners en overheidsaanbestedingen en het afschaffen van onnodige controles aan de grens. Allemaal zaken die de handel met Canada vanuit de Europese Unie eenvoudiger maken.

Daarmee is dus het handelen met Canada vereenvoudigd. Toch moet er met een aantal dingen rekening worden gehouden, zoals Maurice Hoendervangers van QPS Evaluation Services Inc. vertelde. Zo is het belangrijk dat producten die naar Canada worden geëxporteerd zijn getest en gecertificeerd voor gebruik op de Canadese markt.

“Canada is open for business”. Die houding maakt Canada een prettig land om zaken mee te doen. Andrew Frei van Dale & Lessman vertelt over die houding en aan welke regels en wetgeving men zich desondanks moet houden. En welke uitdagingen ondernemers tegenkomen. We noemen als voorbeeld het elektronisch overboeken van betalingen zonder veel extra kosten, wat bij ons gemeengoed is maar in Canada niet altijd even eenvoudig gaat.

Om te zien wat de aanwezigen nu eigenlijk wisten van Canada, testte Melanie ter Meulen van de Ambassade van Canada hen op hun kennis van het land. Met een leuk en leerzaam vragenspel wist zij de toehoorders te verrassen en wijzer te maken. Voor degene met de meeste goede antwoorden was er uiteraard een leuk Canadees presentje. Na deze vragenronde gaf Melanie een aantal kengetallen met betrekking tot de Canadese economie en import & export.

Aan het einde van de middag was er gelegenheid om vragen te stellen aan een panel waarin Gé Kuijpers, Maurice Hoendervangers, Andrew Frei en Melanie ter Meulen zitting namen. Er werd gretig gebruik gemaakt van die mogelijkheid. Deze vragenronde maakte zoveel los dat er tijdens de afsluitende borrel nog lang nagepraat werd door de enthousiaste – en op sommige gebieden nog wat sceptische – aanwezigen. Al met al was het een boeiende middag.